Σταύρος Τσιριγωτάκης https://www.tsirigotakis.gr Πρότυπο Χειρουργικό Κέντρο Sun, 11 Jun 2017 20:34:22 +0000 el hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8 Ομιλία για τις χειρουργικές επεμβάσεις στο θυρεοειδή https://www.tsirigotakis.gr/%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b5/ https://www.tsirigotakis.gr/%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b5/#respond Tue, 23 May 2017 08:17:57 +0000 https://tsirigotakis.gr/?p=10909

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΟΥ ΑΝ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΤΟ ΘΥΡΟΕΙΔΗ?
ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΜΗ ΘΑ ΕΧΩ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΜΟΥ?

Γι’αυτά και άλλα πολλά, σχετικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις στο θυρεοειδή, θα μιλήσω την Πέμπτη 25 Μαιου το βράδυ στο Ηράκλειο Αττικής και θα απαντήσω στις ερωτήσεις του κοινού, στην μεγαλύτερη ιατρική εκδήλωση, που διοργανώνει ο έγκριτος δημοσιογράφος Υγείας κος Γκαγιωγιάκης.

Η εκδήλωση αυτή είναι μια δωρεάν προσφορά ιατρικής ενημέρωσης προς το κοινό και σε αυτήν θα συμμετέχουν και άλλοι γιατροί, διαφορετικών ειδικοτήτων, διακεκριμένοι επιστήμονες, ο κάθε ένας ξεχωριστά στην ειδικότητα του.

25 Μαϊου 17

20:30-23:30

Παλαιό Ηράκλειο Αττικής

Κωστή Παλαμά 1

Πλατεία Αγίου Γεωργίου

]]>
https://www.tsirigotakis.gr/%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b5%ce%bc%ce%b2%ce%ac%cf%83%ce%b5/feed/ 0
Μήπως τα Τατουάζ απειλούν την υγεία μας; https://www.tsirigotakis.gr/ta-tatoo-apeiloun-tin-ygeia-mas/ https://www.tsirigotakis.gr/ta-tatoo-apeiloun-tin-ygeia-mas/#respond Thu, 17 Nov 2016 10:12:26 +0000 http://tsirigotakis.com/?p=2232

Κινδύνους για την υγεία μπορεί να κρύβουν τα πολύ δημοφιλή και στη χώρα μας τατουάζ, που καλύπτουν μικρά ή μεγάλα τμήματα του δέρματος μοντέλων, σεφ, ηθοποιών αλλά και λιγότερο αναγνωρίσιμων προσώπων.

 

Ερευνητές από το Langone Medical Center της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι το 6% των Νεοϋορκέζων που έχουν τατουάζ έχουν βιώσει εξανθήματα, έντονο κνησμό ή πρήξιμο στα σημεία του τατουάζ, τα οποία έχουν διαρκέσει από τέσσερις μήνες έως πολλά χρόνια. Με δεδομένη λοιπόν την αυξανόμενη δημοτικότητά τους όλοι θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που εγκυμονούν.

 

Τα ευρήματα της μελέτης προέκυψαν από συνεντεύξεις 300 περίπου ενηλίκων στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του 2013 και τα οποία καθρεφτίζουν εκείνα που προέκυψαν από μελέτες που διεξήχθησαν από ευρωπαϊκές χώρες – οι οποίες μόλις πρόσφατα άρχισαν να παρακολουθούν τις ιατρικές επιπλοκές που σχετίζονται με αυτά.

 

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ηλικίας 18-69 ετών, με την πλειοψηφία να ισχυρίζεται ότι δεν έχουν περισσότερα από πέντε τατουάζ (μία με 53), με το χέρι να είναι το πιο δημοφιλές σημείο (67%).

 

Η επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας Dr. Marie Leger, κύρια ερευνήτρια της μελέτης, που με την ομάδα της δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Contact Dermatitis, σχολίασε ότι δεν ανησυχούσε ότι το ποσοστό των χρόνιων επιπλοκών θα ήταν υψηλό, προσθέτοντας ότι ενώ ορισμένες ανεπιθύμητες δερματικές αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με αντιφλεγμονώδη στεροειδή φάρμακα, άλλες μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

 

H χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη μόνο σε ακραίες περιπτώσεις όταν δηλαδή πρέπει να αφαιρεθούν τα τατουάζ, ουλώδης ιστός ή κοκκιώδεις αλλοιώσεις του δέρματος, που μπορεί να αυξήσουν το δέρμα αρκετά χιλιοστά και να προκαλέσουν κνησμό και δυσφορία.

 

«Επειδή το μελάνι που χρησιμοποιείται για τα τατουάζ τοποθετείται κάτω από την επιδερμίδα, η αφαίρεσή του είναι λίγο περίπλοκη. Όμως όταν το τατουάζ προκαλέσει αλλεργική αντίδραση ή λοίμωξη είναι αναπόφευκτη η αφαίρεσή του», επισημαίνει.

 

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι περιοχές του δέρματος όπου εγχύθηκαν δύο από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα χρώματα για τατουάζ, το κόκκινο και το μαύρο, παρουσίασαν τις πιο μακροχρόνιες επιπλοκές.

 

Σχεδόν το ήμισυ (44%) των χρόνιων αντιδράσεων οφείλονταν στο κόκκινο μελάνι, ακόμη και αν μόνο το ένα τρίτο (36%) είχε τατουάζ με αυτό το χρώμα. Το ένα τρίτο των χρόνιων προβλημάτων σχετίζονταν με το μαύρο μελάνι, ενώ πάνω από το 90% των τατουάζ είχαν γίνει με αυτό.

 

Η Dr. Leger αναφέρει: «Δεν είναι ακόμα γνωστό αν οι αντιδράσεις που παρατηρούνται οφείλονται σε χημικές ουσίες που περιέχονται στο ίδιο το μελάνι ή σε άλλες χημικές ουσίες, όπως συντηρητικά ή λευκαντικά, που προστίθενται σε αυτά ή στην εξασθένηση των χημικών ουσιών με την πάροδο του χρόνου».

 

Τονίζει δε ότι οι επιπλοκές που σχετίζονται με τα τατουάζ είναι εν μέρει λόγω της έλλειψης ρυθμιστικής εποπτείας, αλλά και στο γεγονός ότι η χημική σύνθεση των έγχρωμων μελανιών που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία είναι ελάχιστα κατανοητή και δεν είναι τυποποιημένη μεταξύ των κατασκευαστών.

 

Ένα άλλο βασικό εύρημα της μελέτης είναι ότι παρόμοιοι τύποι βραχυπρόθεσμων επιπλοκών, όπως καθυστερημένη επούλωση, πόνος, πρήξιμο και λοίμωξη εντός λίγων εβδομάδων από το «χτύπημα» του τατουάζ, εμφανίζονται στο 10% των ατόμων.

 

Επιπλέον, τα στοιχεία έδειξαν ότι μόνο το ένα τρίτο των ατόμων που εμφάνισαν αντίδραση αναζήτησε ιατρική συμβουλή ή βοήθεια. Πολλοί, αντ ‘αυτού, επισκέφτηκαν ξανά τον δημιουργό τους για καθοδήγηση.

 

Σχολιάζοντας ο κ. Τσιριγωτάκης ανέφερε επίσης ότι δεν είναι λίγες οι φορές που η αφαίρεση ενός τατουάζ γίνεται και γιατί ο κάτοχός του έχει μετανιώσει για την πράξη του ή γιατί δεν είναι αισθητικά όμορφο είτε γιατί δεν ταιριάζει πια στην εμφάνισή του ή τη θέση του.

 

Σε κάθε περίπτωση όμως η αφαίρεσή του είναι δύσκολη καθώς έχει δημιουργηθεί για να διατηρηθεί εφ’ όρου ζωής. Δυστυχώς η αφαίρεσή του αφήνει συχνά σημάδια ή χρωματικές διαφορές ανεξάρτητα από τη μέθοδο αφαίρεσή του.

 

 

Γράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός, τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, τακτικό μέλος της ΕΤΑ (European Thyroid Association), τακτικό μέλος της BAETS (British Association of Endocrine and Thyroid Surgeons).

Δημοσιεύτηκε στο protothema.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

]]>
https://www.tsirigotakis.gr/ta-tatoo-apeiloun-tin-ygeia-mas/feed/ 0
Ο διαβητικός πρέπει να προσέχει τα πόδια του όσο και τα μάτια του https://www.tsirigotakis.gr/o-diavitikos-prepei-na-prosexei-ta-padia-tou-kai-ta-matia-tou/ https://www.tsirigotakis.gr/o-diavitikos-prepei-na-prosexei-ta-padia-tou-kai-ta-matia-tou/#respond Thu, 17 Nov 2016 04:28:02 +0000 http://tsirigotakis.com/?p=3692

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που προσβάλλει το 6-8% του πληθυσμού.

Οι οικονομικές συνέπειες της αντιμετώπισης των επιπλοκών του διαβήτη είναι σημαντικές, αφού σήμερα ένα ποσοστό της τάξης του 3-4% των ατόμων με διαβήτη απορροφά το 12-15% των κονδυλίων για την υγεία.

Η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 εμφανίζει μια αύξηση σε παγκόσμια κλίμακα τέτοιου βαθμού που πολλοί ομιλούν για επιδημία.

Μεταξύ των σοβαρών επιπλοκών της νόσου όπως είναι η στεφανιαία νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η απώλεια της όρασης, περίοπτη θέση καταλαμβάνουν τα προβλήματα που σχετίζονται με τα πόδια, αφού οι ακρωτηριασμοί των κάτω άκρων είναι πολύ συχνότεροι στα άτομα με διαβήτη.

Η μέση επίπτωση των ακρωτηριασμών στα άτομα με διαβήτη είναι περίπου 4 περιπτώσεις στα 1.000 άτομα το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, στα άτομα με διαβήτη γίνονται περίπου 2.500 ακρωτηριασμοί το χρόνο.

Με την αύξηση της συχνότητας του διαβήτη αναμένεται αύξηση και των επιπλοκών της νόσου.

Τι είναι “διαβητικό πόδι”

Διαβητικό πόδι είναι το πόδι εκείνο στο οποίο εμφανίζονται αλλοιώσεις από τον αστράγαλο μέχρι και τα δάχτυλα.

Είναι πλέον γνωστό ότι το διαβητικό πόδι,τα τελευταία χρόνια,αντιμετωπίζεται σαν ξεχωριστή νοσολογική οντότητα,με σκοπό τη θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενή με διαβητικό πόδι αλλά και τη μείωση του αριθμού των ακρωτηριασμών,που καθημερινά λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο χειρουργός κ. Σταύρος Τσιριγωτάκης τονίζει ότι μία και μόνο πληγή μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.Σε διεθνές επίπεδο κάθε 30′ της ώρας χάνεται το πόδι κάποιου διαβητικού ασθενούς.

Το διαβητικό πόδι ανήκει σε έναν άνθρωπο που πάσχει χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη.

Ο συνηθισμένος χρόνος εμφάνισης ενός διαβητικού ποδιού προκύπτει έπειτα από τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια αρρύθμιστου διαβήτη και είναι πιο συχνός σε διαβητικούς τύπου 1, σ’ αυτούς δηλαδή που χρειάζονται ινσουλίνη για τη θεραπεία τους αφού το πάγκρεας τους δεν λειτουργεί.

Η πρόληψη και η σωστή συμβουλευτική αγωγή από τον ιατρό είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον διαβητικό ασθενή.

Ποσοστό άνω του 70% των ασθενών αντιμετώπισαν πρόβλημα με τα πόδια τους.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι υπεύθυνος για το 60% των μη τραυματικών ακρωτηριασμών.

Οι διαβητικοί έχουν 10 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν ένα πόδι(ακρωτηριασμός)σε σχέση με άτομα που δεν έχουν σακχαρώδη διαβήτη.

Είναι τραγικό το γεγονός ότι από τα παιδιά που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη,μόλις το 63% έχουν ενημερωθεί έστωκαι μια φορά από το γιατρό τους για την προφύλαξη και περιποίηση των ποδιών τους και αυτό μάλιστα στον προηγμένο δυτικό κόσμο.

Αιτίες που το προκαλούν

Νευροπάθεια

Η νευροπάθεια κάνει τον ασθενή να χάνει την αίσθηση του πόνου,της πίεσης,της θέσης,καταστάσεις οι οποίες συντελούν στην αύξηση της συχνότητας τραυματισμού των ποδιών.

Η νευροπάθεια προκαλεί επίσης ατροφία των μυών στο πόδι.

Η διαβητική νευροπάθεια μαζί με τις αλλοιώσεις στις αρθρώσεις(νευροπαθητική αρθροπάθεια) προκαλεί μεγάλη παραμόρφωση του ποδιού,ανάπτυξη έλκους(νευροπαθητικό έλκος),το οποίο λόγω της έλλειψης πόνου παραβλέπεται,παραμελείται και μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του οστού, δηλαδή οστεομυελίτιδα η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.

Αγγειοπάθεια (σταδιακή απόφραξη των αγγείων)

Τα αγγεία στους διαβητικούς προσβάλλονται 15 φορές συχνότερα από ότι στους υγιείς και είναι κατά 10-15 χρόνια πιο γερασμένα από την πραγματική τους ηλικία. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην μπορεί να πάρει το πόδι όσο αίμα χρειάζεται.

Μικρή αντοχή στις λοιμώξεις

Η άμυνα του οργανισμού είναι πολύ μειωμένη,με αποτέλεσμα να υπάρχουν συχνές λοιμώξεις από διάφορα μικρόβια.

Aκολουθούν μερικές πρακτικές, πολύ χρήσιμες συμβουλές από την εταιρεία μελέτης παθήσεων διαβητικού ποδιού.

Πρακτικές συμβουλές

• Δεν περπατάμε ποτέ ξυπόλυτοι ή μόνο με τις κάλτσες μας, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Στην παραλία ή στη θάλασσα φοράμε παπούτσια θαλάσσης.

• Φοράμε άνετα παπούτσια με χοντρό πάτο. Προτιμούμε να φοράμε αθλητικά παπούτσια, όχι παπούτσια με τακούνια.

• Προτιμούμε να αγοράζουμε καινούργια παπούτσια στο τέλος της ημέρας και όχι πρωινές ώρες (τα πόδια μας το απόγευμα είναι πιο πρησμένα από ότι το πρωί). Φοράμε τα καινούργια παπούτσια για 1-2 ώρες την ημέρα στην αρχή.

• Ελέγχουμε κάθε βράδυ τα παπούτσια για τυχόν μικροαντικείμενα στο εσωτερικό τους (π.χ. πετραδάκια, κέρματα, καρφιά, κ.λπ.) ή για χαλασμένες ραφές και πάτους.

• Δεν φοράμε σφιχτές κάλτσες,ούτε καλτσοδέτες. Προτιμούμε κάλτσες χωρίς εσωτερικές ραφές, μάλλινες ή ειδικές κάλτσες που μας προτείνει εξειδικευμένος γιατρός ή νοσηλεύτρια.

• Πλένουμε τα πόδια μας καθημερινά,με μαλακό ουδέτερο σαπούνι (όχι αντισηπτικά, ούτε  Betadine) και τα στεγνώνουμε προσεχτικά. Προσέχουμε και στεγνώνουμε ιδιαίτερα τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα, προσπαθώντας να μην τα απομακρύνουμε πολύ μεταξύ τους.

• Ελέγχουμε τα πόδια μας, κάθε βράδυ για μικρά τραύματα ιδίως στα πέλματα ή στα διαστήματα ανάμεσα στα δάχτυλα. Ψάχνουμε για: αλλαγές του συνηθισμένου χρώματος στο δέρμα, ασυνήθιστο πρήξιμο, πληγές, κοψίματα, φουσκάλες, γρατζουνιές, φουσκάλες ή υγρό ή αίμα κάτω από κάλους.

• Αν ανακαλύψουμε οτιδήποτε που δεν είναι φυσιολογικό στο πόδι μας, δεν προσπαθούμε να το θεραπεύσουμε μόνοι μας. Ενημερώνουμε το Διαβητολόγο μας ή το Διαβητολογικό Κέντρο που μας παρακολουθεί.

• Δεν αφαιρούμε τους κάλους με ξυραφάκι ή με αυτοκόλλητα του εμπορίου. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ελαφρόπετρα.

• Χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό για το μπάνιο, θερμοκρασίας 37ο C, είναι το καταλληλότερο. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τα πόδια μας πολύ κοντά σε φωτιά και θερμάστρες και δεν τα αφήνουμε πολύ ώρα στον ήλιο

• Καταπολεμούμε τη ξηρότητα του δέρματος των ποδιών κυρίως με ειδικούς αφρούς ή ενυδατικές κρέμες, που συνιστούν εξειδικευμένοι γιατροί. Η βαζελίνη είναι ακατάλληλη.

• Κόβουμε τα νύχια σε ευθεία γραμμή με το δέρμα.

Γενικά μέτρα

– Ετήσιος έλεγχος σακχάρου από διαβητολόγο

– Διακοπή καπνίσματος

– Έλεγχος υπέρτασης και χοληστερίνης

– Μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ

– Έλεγχος σωματικού βάρους

Σημάδια που μας οδηγούν στον γιατρό

-Πόδι που πονά

-Πόδι που άλλαξε χρώμα (κόκκινο ή μελανό)

-Πόδι που είναι θερμό (όλο ή ένα μέρος του)

-Άσχημη οσμή στα πόδια

-«Φουσκάλες» ή μικρές πληγές.

Γράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, Γενικός Χειρουργός και τακτικό μέλος της Ε.Ε.Χ.Ε.Α.(Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων)

]]>
https://www.tsirigotakis.gr/o-diavitikos-prepei-na-prosexei-ta-padia-tou-kai-ta-matia-tou/feed/ 0
Πότε και γιατί αφαιρούμε τον θυρεοειδή αδένα https://www.tsirigotakis.gr/pote-kai-giati-afairoume-ton-thyroid-adena/ https://www.tsirigotakis.gr/pote-kai-giati-afairoume-ton-thyroid-adena/#respond Thu, 17 Nov 2016 03:46:49 +0000 http://tsirigotakis.com/?p=3600 Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας, από τους σημαντικότερους του ανθρώπινου οργανισμού, ο οποίος είναι ο “πλοηγός” του μεταβολισμού του οργανισμού ή το ρυθμιστικό κέντρο του μεταβολισμού αφού μέσω των ορμονών που παράγει ελέγχει και επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού.

Όζος είναι η ανάπτυξη ή εμφάνιση ενός ογκιδίου στον θυρεοειδή αδένα, το οποίο προκαλείται από την ανώμαλη ανάπτυξη και πολλαπλασιασμό των κυττάρων του θυρεοειδούς.

Η συντριπτική πλειοψηφία των όζων είναι καλοήθεις, ένα μικρό ποσοστό όμως αυτών μπορεί να είναι κακοήθεις.

 

Πολλές φορές έχουμε χειρουργήσει ασθενείς που η FNA (παρακέντηση) ήταν αρνητική, αλλά είχαν στοιχεία ύποπτα για κακοήθεια από τον υπόλοιπο έλεγχο που είχαν κάνει και η ιστολογική διάγνωση μετά το χειρουργείο έδειξε κακοήθεια.

Αυτό συμβαίνει είτε γιατί η βελόνα δεν πήρε υλικό από το σημείο του καρκίνου, αλλά λίγα χιλιοστά δίπλα από αυτόν, είτε για άλλους λόγους. Πρέπει να τονισθεί ό το αποτέλεσμα της FNA είναι ενδεικτικό.

Μόνο η βιοψία ολόκληρου του θυρεοειδούς προσφέρει τη βεβαιότητα για την ποιότητα του αδένα.

Επομένως η FNA βοηθάει πάρα πολύ αλλά η απόφαση για το αν θα χειρουργηθεί κάποιος ή όχι πρέπει να λαμβάνεται αφού συνεκτιμηθούν όλα τα δεδομένα.

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς όταν φθάσει σε σημείο να προκαλέσει συμπτώματα σημαίνει ότι έχει προχωρήσει.

Αν ο γιατρός σας έχει διαγνώσει ότι έχετε καρκίνο ή υποψία καρκίνου, εμπιστευτείτε τον και προχωρήστε στη χειρουργική επέμβαση.

Εάν εξελιχθεί και κάνει λεμφαδενικές ή απομακρυσμένες μεταστάσεις, τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ

Πότε χρειάζεται χειρουργείο ο θυρεοειδής

Όταν διαγνωσθεί καρκίνος ή όταν η υποψία για καρκίνο είναι ισχυρή, ή όταν η λειτουργία του θυρεοειδή δεν μπορεί να ρυθμιστεί με φαρμακευτική αγωγή (σε καλοήθεις παθήσεις).

Πολλές φορές βλέπουμε να χάνεται πολύτιμος χρόνος, λόγω του ότι ο ασθενής ψάχνει να ακούσει αυτό που θέλει, δηλαδή ότι «δεν χρειάζεσαι χειρουργείο» και γι’ αυτό το λόγο αναζητά τη γνώμη πολλών γιατρών.

Είναι σημαντικό και απαραίτητο να πάρει κάποιος και δεύτερη και τρίτη γνώμη αλλά είναι επικίνδυνο για την υγεία του να ψάχνει εναγωνίως για μεγάλο χρονικό διάστημα να ακούσει αυτό που θέλει και στο τέλος κανείς να μην του το πει, αφού η ένδειξη ήταν απόλυτη εξ αρχής.

Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείστε από γιατρό ο οποίος είναι εξειδικευμένος με το πρόβλημά σας και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη σας στη διάρκεια του χρόνου.

Πως μπορώ να επιλέξω χειρουργό;

Οι επεμβάσεις για τον θυρεοειδή, θεωρητικά, μπορεί να γίνουν από όλους τους γενικούς χειρουργούς.

Είναι προτιμότερο βέβαια να γίνεται από χειρουργό που έχει λάβει ειδική εκπαίδευση και εκτελεί τέτοιες επεμβάσεις σε τακτική βάση, αφού το ποσοστό των επιπλοκών είναι αποδεδειγμένα πολύ μικρότερο όταν η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό.

Όσον αφορά το αισθητικό μέρος, το μέγεθος της τομής έχει σημασία.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τη ζωή του με μια τεράστια τομή στο λαιμό, με δύσμορφη ουλή που πολλές φορές εκτείνεται από το ένα αυτί έως το άλλο. Μια επέμβαση που έχει τέτοιο αποτέλεσμα στο δέρμα έχει ανάλογο αποτέλεσμα και εσωτερικά.

Σε καμία δηλαδή περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το αποτέλεσμα μιας επέμβασης που έχει εκτελεσθεί μέσω μιας τομής 2-3 cm που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς του χειρουργού.

Συνήθως το μέγεθος της τομής είναι αντιστρόφως ανάλογο με την εμπειρία του χειρουργού, ειδικά στον θυρεοειδή.

Δηλαδή όσο μικρότερη είναι η τομή τόσο μεγαλύτερη είναι η εμπειρία του χειρουργού.

Το μέγεθος της τομής επίσης είναι ανάλογο και με το “υπόλειμμα του θυρεοειδούς” που αφήνεται μετά από μια θυρεοειδεκτομή, δηλαδή όσο πιο μεγάλη η τομή τόσο μεγαλύτερο και το υπόλειμμα.

Τι είναι το υπόλειμμα θυρεοειδούς μετά από θυρεοειδεκτομή;

Όταν διαγνωσθεί καρκίνος μετά από μια θυρεοειδεκτομή είναι υποχρεωτικό ο ασθενής να κάνει μια εξέταση η οποία θα δείξει το ποσοστό του θυρεοειδή το οποίο έχει μείνει στον ασθενή (uptake) και από το οποίο εξαρτάται η θεραπεία του, δηλαδή πόσες συνεδρίες με ραδιενεργό ιώδιο θα  πρέπει να κάνει, την ποσότητα της ραδιενέργειας που πρέπει να λάβει ή των φαρμάκων ή ακόμα και το αν θα χρειαστεί επανεπέμβαση για να αφαιρεθεί αυτό όταν είναι μεγάλο.

Στο 95% των περιπτώσεων των ασθενών του κ. Τσιριγωτάκη υπάρχει λιγότερο από 1% υπόλειμμα.

Είναι εύκολο λοιπόν να κατανοήσει κάποιος ποια μετεγχειρητική θεραπεία θα ακολουθήσει ένας ασθενής με τέτοιο υπόλειμμα και ποια ο ασθενής που έχει 5% ή ακόμα και 10% υπόλειμμα θυρεοειδούς, ή πόσο θα ταλαιπωρηθεί αν χρειαστεί επανεπέμβαση, κατά την οποία εκτός των άλλων τα ποσοστά επιπλοκών είναι σημαντικά αυξημένα.

Πόσο μέρος από τον θυρεοειδή μου πρέπει να αφαιρεθεί;

Αποδεκτές επεμβάσεις για τον θυρεοειδή, σύμφωνα με όλες τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές είναι η σχεδόν  ολική και η άμφω ολική θυρεοειδεκτομή.

Η σχεδόν ολική εκτελείται για την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών της κάκωσης των παραθυρεοειδών ή του κάτω λαρυγγικού νεύρου.

Σε περίπτωση όμως που η ιστολογική εξέταση δείξει την ύπαρξη καρκίνου, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί επανεπέμβαση, όπου εκεί τα ποσοστά των επιπλοκών αυξάνονται, εκτός του ότι η επανεπέμβαση προκαλεί ταλαιπωρία για τον ασθενή τόσο σωματική όσο και ψυχική αλλά και οικονομική.

Η επέμβαση που εκτελούμε εμείς πάντοτε είναι η άμφω ολική θυρεοειδεκτομή, ώστε όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της ιστολογικής ο ασθενής μας να μην ξαναχρειαστεί επέμβαση.

Πότε θα μπορώ να μιλήσω, να σιτισθώ και να βγω από την κλινική;

Μιλάτε αμέσως μετά το χειρουργείο, σιτίζεστε μετά από 3-4 ώρες, εξέρχεστε την επομένη το πρωί.

Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση;

Η υψηλή εξειδίκευσή μας και ο εξοπλισμός αιχμής που χρησιμοποιούμε ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο κάποιας επιπλοκής.

Πονάω μετά την επέμβαση, πόσο διάστημα είμαι καθηλωμένος;

Πόνος δεν υπάρχει, αφού δεν συνταγογραφούμε καν παυσίπονα, και ο ασθενής κινητοποιείται μόλις συνέλθει πλήρως από την αναισθησία, σε 2-3 ώρες.

Πότε επιστρέφω στη δουλειά μου και στις δραστηριότητές μου;

Κάποιοι από τους ασθενείς μας επιστρέφουν την επομένη μέρα, κάποιοι άλλοι θέλουν να κάνουν χρήση της αναρρωτικής τους άδειας. Σε πλήρη δραστηριότητα, αθλητισμό, κολύμβηση ή σε εργασίες με μεγάλη καταπόνηση επιστρέφετε μετά την πάροδο 6-10 ημερών.

Θα παχύνω ή θα αλλάξει η ζωή μου μετά το χειρουργείο;

Όχι, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υποβληθεί σε επέμβαση θυρεοειδεκτομής και λαμβάνουν 1 χάπι θυροξίνης ημερησίως. Αυτό ρυθμίζει απόλυτα τον οργανισμό και καθιστά τον άνθρωπο ευθυρεοειδικό, το οποίο μεταφράζεται σε απόλυτη, εύρυθμη και φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

γράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός, τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, τακτικό μέλος της ΕΤΑ (European Thyroid Association), τακτικό μέλος της BAETS (British Association of Endocrine and Thyroid Surgeons).

Δημοσιεύθηκε στο:   logo01

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Kontakt - Email - Telefon - Handy - Brief[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

]]>
https://www.tsirigotakis.gr/pote-kai-giati-afairoume-ton-thyroid-adena/feed/ 0
Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού https://www.tsirigotakis.gr/mythoi-kai-alhthies-gia-ton-karkino-tou-mastou/ https://www.tsirigotakis.gr/mythoi-kai-alhthies-gia-ton-karkino-tou-mastou/#respond Wed, 16 Nov 2016 05:25:51 +0000 http://tsirigotakis.com/?p=3649 Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που χτυπά την πόρτα εκατομμυρίων γυναικών ετησίως και που τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι ανίκητος.

Παρόλα αυτά, αποτελεί βασικό αντικείμενο φόβου των γυναικών άνω των 40 αλλά και νεώτερων όταν έχει στο παρελθόν νοσήσει η μητέρα, η γιαγιά ή η αδελφή τους.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι το μεγαλύτερο «όπλο» όπως επίσης και η γνώση γύρω από το θέμα. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να καταρρίψουμε κάποιους μύθους.

1)  Μύθος – Ψηλαφάτε ένα ογκίδιο στο στήθος σας, αυτό σημαίνει ότι έχετε καρκίνο του μαστού.

Αλήθεια
Μόνο ένα μικρό ποσοστό των ογκιδίων του μαστού αποδεικνύεται ότι είναι καρκίνος.

Αλλά αν ψηλαφήσετε ένα ογκίδιο στο στήθος σας ή παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στον μαστό σας, δεν πρέπει ποτέ να το αγνοήσετε.

Ο μαστολόγος σας μπορεί, να συστήσει εξετάσεις για να καθοριστεί εάν αυτό χρειάζεται διερεύνηση, ανπρέπει να αφαιρεθεί ή όχι.

Αυτοεξετάζετε μηνιαίως τους μαστούς σας και έχετε επικοινωνία με το γιατρό σας, για ετήσια κλινική εξέταση του μαστού , μαστογραφία και υπερηχογράφημα.

2) Μύθος – Οι άνδρες δεν παθαίνουν καρκίνο του μαστού, αυτός αφορά μόνο τις γυναίκες.

Αλήθεια
Το αντίθετο μάλιστα, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι περίπου 2.190 άνδρες θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού και 410 θα πεθάνουν, στις ΗΠΑ.

Ενώ το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι μικρό, οι άνδρες θα πρέπει επίσης να ελέγχετε το στήθος σας σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνοντας μια αυτοεξέταση, στο ντους και να αναφέρετε τυχόν αλλαγές στο γιατρό σας.

Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες συνήθως ψηλαφάται σαν ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από τη θηλή και τη θηλαία άλω.

Οι άνδρες έχουν υψηλότερη θνησιμότητα από τις γυναίκες, κυρίως λόγω του ότι η ευαισθητοποίηση των ανδρών είναι μικρότερη.

3) Μύθος – Η μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού.

Αλήθεια
Η μαστογραφία( ακτινογραφία του μαστού) παραμένει προς το παρόν ο χρυσός κανόνας για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού.

Η μαστογραφία δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, «Τα οφέλη της μαστογραφίας, αντισταθμίζουν σχεδόν πάντοτε τον κίνδυνο ζημίας από την έκθεση σε ακτινοβολία.

Οι μαστογραφίες απαιτούν πολύ μικρές δόσεις ακτινοβολίας. Ο κίνδυνος βλάβης, από αυτή την έκθεση σε ακτινοβολία είναι εξαιρετικά χαμηλός. »

Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, είναι ένας ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος για τις γυναίκες, που ξεκινά στην ηλικία των 40 χρόνων.

4)Μύθος  – Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό με καρκίνου του μαστού, τότε θα εμφανίσετε κι εσείς.

Αλήθεια
Ενώ οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού βρίσκονται σε μια υψηλότερη ομάδα κινδύνου, οι περισσότερες γυναίκες που έχουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Στατιστικά μόνο το 10% περίπου των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού έχουν οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας αυτής.

5) Μύθος Του Καρκίνου Του Μαστού – Ο καρκίνος του μαστού είναι μεταδοτικός.

Αλήθεια

Δεν μπορεί να μεταδοθεί ο καρκίνος του μαστού από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Ο καρκίνος του μαστού είναι το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και πολλαπλασσιασμού των κυττάρων τα οποία αρχίζουν να εξαπλώνονται μέσα στο μαστό και από εκεί σε άλλα όργανα μέσα στον σώμα. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, με την άσκηση, με ένα υγιεινο τρόπο ζωής, με το να είσαστε ενημερωμένη για τους παράγοντες κινδύνου, και με ένα σχέδιο έγκαιρης διάγνωσης, έτσι ώστε αν εμφανιστεί να διαγνωστεί νωρίς.

6) Μύθος Του Καρκίνου Του Μαστού
Αν τα ογκογονίδια BRCA1 ή BRCA2 ανιχνεύονται μεταλλαγμένα στο DNA σας, θα αναπτύξετε σίγουρα καρκίνο του μαστού.

Αλήθεια
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ , αναφορικά με τις οικογένειες που είναι γνωστό ότι φέρουν μεταλλαγμένα τα γονίδια BRCA1 ή BRCA2, «δεν είναι σίγουρο ότι κάθε γυναίκα σε αυτές οικογένειες έχει μεταλλαγμένα αυτά τα γονίδια(BRCA1 ή BRCA2). Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο ότι κάθε γυναίκα που έχει μετάλλαξη σε αυτά τα γονίδια, θα αναπτύξει καρκίνο μαστού ή / και ωοθηκών. Όμως μια γυναίκα που έχει κληρονομήσει μια μετάλλαξη στο BRCA1 ή BRCA2 έχει περίπου 5-6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού από μια γυναίκα που δεν έχει μια τέτοια μετάλλαξη. Για τους ανθρώπους που ανακαλύπτουν ότι έχουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, υπάρχουν διάφορα προληπτικά μέτρα που μπορούν να γίνουν, για να μειωθεί ο κίνδυνος. Αυτά περιλαμβάνουν τη λήψη ορμονικής θεραπείας ή μια χειρουργική προσέγγιση, που είναι η προφυλακτική μαστεκτομή με ταυτόχρονη ανάπλαση των μαστών(Αντζελίνα Τζολί).

7) Μύθος Του Καρκίνου Του Μαστού
Τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού.

Αλήθεια
Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση αντιιδρωτικών ή αποσμητικών με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός, ειδικός μαστού

Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ)

Τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας(SIS, Senologic International Society)

 

]]>
https://www.tsirigotakis.gr/mythoi-kai-alhthies-gia-ton-karkino-tou-mastou/feed/ 0
ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ https://www.tsirigotakis.gr/syneidhtopoihsh-tou-karkinou-tou-mastou/ https://www.tsirigotakis.gr/syneidhtopoihsh-tou-karkinou-tou-mastou/#respond Tue, 08 Nov 2016 10:22:00 +0000 http://tsirigotakis.com/?p=3417

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Οι προοπτικές για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού βελτιώνoνται συνεχώς.

Λόγω της αύξησης της  ευαισθητοποίησης, οι περιπτώσεις ασθενών με έγκαιρη διάγνωση και ολοκληρωμένη θεραπεία είναι όλο και πιο συχνές, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα τα ποσοστά επιβίωσης  να ανεβαίνουν.

Παγκοσμίως ο Οκτώβριος είναι  ο Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού  και η εκστρατεία αυτή έχει σχεδιαστεί για να αυξηθεί πιο πολύ η ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που υποστηρίζουν τον Οκτώβριο ως Μήνα Ενημέρωσης για τον  Καρκίνο του Μαστού Μήνας  και παρέχουν βοήθεια στο πλαίσιο των προγραμμάτων έγκαιρης ανίχνευσης.

Οι οργανισμοί αυτοί εκτός από τον  έρανο για τον  καρκίνο του μαστού, διοργανώνουν περιπάτους και εκδηλώσεις που με τα έσοδα που έχουν από αυτές υποστηρίζουν την έρευνα για τον καρκίνο του μαστού καθώς επίσης υποστηρίζουν ασθενείς ανασφάλιστους και άπορους με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

mastos-25-3

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μπορεί όμως και να μην προκαλέσει.

Μερικές γυναίκες μπορεί να ανακαλύψουν το πρόβλημα μόνες τους, ενώ σε άλλες μπορεί να ανακαλυφθεί για πρώτη φορά σε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου.

 

 

 

 

 

 

 

Τα πιο συχνά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι:

Εξόγκωμα ή σκλήρυνση σε κάποια περιοχή του μαστού, ή της μασχάλης

– Αλλοιώσεις του δέρματος του μαστού (όψη φλοιού πορτοκαλιού)

Ερυθρότητα, πόνο στο στήθος, φλόγωση

– Έλξη του δέρματος του μαστού, της θηλής προς τα μέσα (εισολκή)

– Έκκριση υγρών ή αίματος από τη θηλή ρύση

– Διόγκωση των λεμφαδένων της μασχάλης


ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

mastos-25-4

Τύποι καρκίνου του μαστού:

– Φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού

Ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου.

– Διηθητικό πορογενές καρκίνωμα

Περίπου το 80% όλων των καρκίνων του μαστού είναι διηθητικό πορογενές καρκίνωμα,αυτός ο τύπος κααρκίνου μπορεί να εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και πιθανώς και σε άλλες περιοχές του σώματος.

– Πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS)

Πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS) θεωρείται ότι είναι μια  προ-καρκινική κατάσταση του μαστού,αλλά αντιμετωπίζεται όπως ο καρκίνος.

– Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα

Είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου του μαστού..

– Tριπλά-Αρνητικός καρκίνος του μαστού

– Νόσος του Paget της θηλής

Η νόσος του Paget της θηλής είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού στις οποίες τα καρκινικά κύτταρα συλλέγονται μέσα ή γύρω από τη θηλή.  Ο καρκίνος προσβάλλει συνήθως τους πόρους της θηλής πρώτα, στη συνέχεια απλώνεται στην επιφάνεια της θηλής και της θηλαίας άλω.

 Ένα δέρμα φολιδωτό και κόκκινο, φαγούρα και ερεθισμένη θηλή και  άλως είναι σημάδια της νόσου του Paget .


ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ


mastos-25-5
Ορισμένα γονίδια ελέγχουν τον κύκλο ζωής, την ανάπτυξη, την λειτουργία, τον πολλαπλασιασμό  και το θάνατο ενός κυττάρου.

Όταν αυτά τα γονίδια υποστούν ζημιά, η ισορροπία μεταξύ της φυσιολογικής ανάπτυξης των κυττάρων και του θανάτου χάνεται.

Τα φυσιολογικά κύτταρα του μαστού γίνουν καρκινικά, λόγω των αλλαγών στη δομή του DNA.

Ο καρκίνος του μαστού που προκαλείται από την κυτταρική βλάβη του DNA  οδηγεί στον εκτός ελέγχου κυτταρικό πολλαπλασιασμό.

 

Αιτίες του καρκίνου του μαστού: Γενετική & Μεταλλάξεις

Αν κληρονομηθούν τα μεταλλαγμένα γονίδια μπορεί να αυξηθεί η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Για παράδειγμα, οι μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2 (που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών) μπορούν να αναστείλουν την ικανότητα του οργανισμού στη διάσωση και επιδιόρθωση του DNA.

Αιτίες του καρκίνου του μαστού: Περιβάλλον

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκληθεί από την περιβαλλοντική έκθεση. Έτσι μπορεί οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, η αιθάλη, η σκόνη ξύλου, ο αμίαντος, το αρσενικό, να ευνοήσουν την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Αιτίες του καρκίνου του μαστού: Lifestyle

Οι επιλογές στον τρόπο ζωής μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού.Η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, η κατάχρηση αλκοόλ, το κάπνισμα και η έκθεση σε χημικές ουσίες και τοξίνες, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Αιτίες του καρκίνου του μαστού: ιατρικό ιστορικό

Προηγηθείσα ιατρική θεραπεία με χημειοθεραπευτικά, ακτινοβολία, ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να μειωθεί η εξάπλωση του καρκίνου σε όλο το σώμα για άλλη πάθηση μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβη στα υγιή κύτταρα.


ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

mastos-25-6Μαστογραφία και  Πρόληψη Καρκίνου του Μαστού

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού είναι το κλειδί για την επιβίωση. 

Η μαστογραφία είναι μία ακτινογραφία του μαστού που μπορεί να ανιχνεύσει όγκους σε πολύ πρώιμο στάδιο, πριν να γίνουν αισθητοί. 

Οι γυναίκες που δεν ανήκουν στην κατηγορία ‘’υψηλού κινδύνου’’ συνιστάται να κάνουν μια μαστογραφία κάθε χρόνο από την ηλικία των 40 χρόνων.

 


 

 

Πρόληψη καρκίνου του μαστού:  υπερηχογράφημα

 

mastos-25-7Σε νεαρές ηλικίες και στον ετήσιο μαστολογικό έλεγχο μιας γυναίκας μετά την ηλικία των 40 χρόνων, συστήνεται το υπερηχογράφημα μαστών. 

Κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος μαστού μια μικρή ποσότητα του γέλης εφαρμόζεται στο δέρμα πάνω από την περιοχή που πρέπει να εξεταστεί. 

Μπορεί να σας ζητηθεί να κρατάτε την αναπνοή σας, για λίγο, αρκετές φορές. 

Το υπερηχογράφημα μαστού διαρκεί περίπου 10 λεπτά για να ολοκληρωθεί.

 

 


Πρόληψη καρκίνου του μαστού: αυτοεξέταση μαστών

 

Close up of a naked woman checking foro breast cancer manipulating her breast tissue with her hands to check for lumps or abnormalities
Close up of a naked woman checking foro breast cancer manipulating her breast tissue with her hands to check for lumps or abnormalities

Σας εφιστούμε την προσοχή και τονίζουμε ότι όλες οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζετε το στήθος σας και να παρατηρείτε τις οποιεσδήποτε αλλαγές, παρά να διενεργείτε συχνούς ελέγχους(μία φορά ετησίως είναι αρκετή). 

Εσείς που επιλέγετε να κάνετε αυτοεξέταση, μηνιαίως, θα πρέπει να έχετε  συζητήσει  την τεχνική με το γιατρό σας.

Τι είναι η Αυτοεξέταση του Μαστού;

Η αυτοεξέταση η επισκόπηση και η ψηλάφηση των μαστών σας και είναι ένας τρόπος για να ελέγξετε το στήθος σας για αλλαγές, όπως εξογκώματα, κοκκινίλες, αλλαγές χροιάς δέρματος, έκκριμα από τη θηλή και έχει σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Οποιαδήποτε αλλαγή ανακαλύψετε πρέπει να την αναφέρετε στο γιατρό σας.


 

Όγκος στο στήθος: Θα μπορούσε να είναι καρκίνος;

 

mastos-25-9Να θυμάστε ότι η πλειοψηφία (περίπου 80%) των ογκιδίων του μαστού δεν είναι καρκίνος. Κύστεις, καλοήθεις όγκοι, είναι συνήθως τα ογκίδια που ψηλαφάτε. 

Είναι όμως σημαντικό να ενημερώνετε το γιατρό σας για οτιδήποτε ανακαλύψετε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Καρκίνος του μαστού: Βιοψία

mastos-25-10Η βιοψία είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να καθοριστεί αν μία βλάβη στο μαστό  είναι καρκινική. 

Βιοψίες μπορούν να γίνουν μέσω μιας βελόνας ή μέσω μιας μικρής χειρουργικής επέμβασης(πολύ σπάνια). 

Το αποτέλεσμα, σε περίπτωση καρκίνου, μπορεί επίσης να καθορίσει τον τύπο του καρκίνου του μαστού (υπάρχουν αρκετοί και διαφορετικοί τύποι καρκίνου του μαστού).

Η θεραπεία πάντα προσαρμόζεται στο συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού που διαγιγνώσκεται.

Οι βιοψίες με βελόνα

Η βιοψία με βελόνα χρησιμοποιεί μια  βελόνα για να ληφθούν τμήματα ιστού ή κυττάρων από τη βλάβη του μαστού. Ο παθολογο-ανατόμοςος μελετά τα δείγματα κάτω από ένα μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί εάν περιέχουν καρκίνο. Υπάρχουν δύο τύποι βιοψίας με βελόνα:

1) -FNA(fine needle aspiration) παρακέντηση με λεπτή βελόνα (βιοψία με λεπτή βελόνα) και λήψη κυττάρων για κυτταρολογική εξέταση

2) -Core biopsy(βιοψία με κόπτουσα βελόνα και λήψη ιστού για ιστολογική εξέταση

Όταν ένα ογκίδιο είναι ψηλαφητό, η core biopsy μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μια μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού για να μουδιάσει το δέρμα και o ιστό του μαστού γύρω από τη βλάβη. Ο γιατρός θα εισάγει τη βελόνα και θα αφαιρέσει μια μικρή ποσότητα του ιστού που πρέπει να εξεταστεί.

Με Υπερήχους καθοδηγούμενη βιοψία

Αυτή είναι βιοψίας για εξογκώματα ή ανωμαλίες που δεν μπορεί να γίνουν αντιληπτά με ψηλάφηση. Η βελόνα τοποθετείται μέσα στον ιστό του μαστού και το υπερηχογράφημα βοηθά να επιβεβαιώσει την ακριβή θέση της βλάβης ώστε η βελόνα να τοποθετηθεί σωστά.

Με MRI-Καθοδηγούμενη βιοψία

Για τη βιοψία αυτή, θα δοθεί ένα σκιαγραφικό ενδοφλέβια. Το στήθος σας θα μουδιάσει και θα συμπιεστεί για να ληφθούν διάφορες εικόνες MRI. Μέσω των εικόνων MRI  ο γιατρός θα καθοδηγήσει την βελόνα στην ύποπτη περιοχή. Η βελόνα  χρησιμοποιείται μέσω  συσκευής βιοψίας για την αφαίρεση δειγμάτων ιστού με  υποβοήθηση από ανιχνευτή κενού.

Η στερεοτακτική βιοψία

Χρησιμοποιώντας ένα τοπικό αναισθητικό, ο ακτινολόγος κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα. Μια χοντρή βελόνα τοποθετείται μέσα στον ιστό του μαστού, και η ακτινολογική  απεικόνιση βοηθάει να επιβεβαιωθεί η ακριβής θέση.

Χειρουργικές βιοψίες

Ο χειρουργός κάνει μια τομή στο μαστό για να αφαιρέσει τμήμα της βλάβης(ανοικτή βιοψία) ή ολόκληρη τη βλάβη(βιοψία εκτομής). Σήμερα τη χρησιμοποιούμε όλο και πιο σπάνια.


 

Αποτελέσματα βιοψίας: ορμονοευαίσθητος  Καρκίνος  Μαστού

 

mastos-25-11Η βιοψία μπορεί να πει εάν ο καρκίνος του μαστού έχει υποδοχείς οιστρογόνων (ER-θετική) και / ή προγεστερόνης (PR-θετικό), και έτσι προσδιορίζει την ορμόνη που διεγείρει την ανάπτυξη του όγκου. 

Περίπου τα δύο τρίτα των καρκίνων του μαστού έχουν θετικούς ορμονικούς υποδοχείς. Τα φάρμακα που μπορούν να δοθούν, δρουν για να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης του όγκου που διεγείρεται με αυτές τις ορμόνες.

 

 

 

 

 

 


 

Βιοψία Αποτελέσματα: HER2-θετικό καρκίνο του μαστού

 

mastos-25-12Το HER-2  είναι μία πρωτεΐνη που εκφράζεται σε ένα υψηλό επίπεδο σε  περίπου 20% των καρκίνων του μαστού.

 Έχοντας αυτόν τον υποδοχέα σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει την τάση να αναπτύσσονται και να εξαπλωθεί πιο γρήγορα από τις άλλες μορφές καρκίνου του μαστού. 

Υπάρχουν ειδικές στοχευμένες θεραπείες διαθέσιμες για αυτόν τον τύπο καρκίνου.

 

 


 ΣΤΑΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

mastos-25-1

 

Τα στάδια του καρκίνου του μαστού είναι ταξινομημένα ανάλογα με το μέγεθος του όγκου, την τοποθεσία και την έκταση της εξάπλωσης. 

Η σταδιοποίηση βοηθάει εμάς τους γιατρούς να καθορίσουμε την πρόγνωση και τη θεραπεία για τον καρκίνο. Το σύστημα σταδιοποίησης TNM κατηγοριοποιεί τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με:

Όγκος (Τ): Πρωτογενής όγκος και έκταση του όγκου

Λεμφαδένες (Ν): Εξάπλωση του καρκίνου σε λεμφαδένες στην γειτονική ζώνη του πρωτοπαθούς όγκου

Μετάσταση (Μ): Εξάπλωση του καρκίνου σε απομακρυσμένες θέσεις μακριά από τον πρωτογενή όγκο

 


 

 

ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ

mastos-25-13Καρκίνος του μαστού ποσοστά επιβίωσης

Η επιβίωση από τον καρκίνο του μαστού εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων. 

Οι καρκίνοι που διαγιγνώσκονται νωρίς, συχνά εντοπίζονται μέσα στο στήθος. 

Τα στατιστικά στοιχεία για το ποσοστό επιβίωσης του καρκίνου του μαστού συχνά δίνονται ως ποσοστό επιβίωσης 5 ετών. 

Το ποσοστό επιβίωσης 5 ετών είναι το ποσοστό των ανθρώπων που ζει τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι γυναίκες με πρώιμο στάδιο (στάδιο 1) καρκίνο του μαστού έχουν ποσοστό 5ετούς επιβίωσης 100%. 

Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, που έχει εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία στον οργανισμό (στάδιο 4) έχουν πιθανότητα 20% να επιβιώσουν πέντε χρόνια, αλλά το ποσοστό αυτό μπορεί να βελτιωθεί καθώς οι θεραπείες εξελίσσονται και εξατομικεύονται.


 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

mastos-25-14

Θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού: Χειρουργική

Επέμβαση διατήρησης του μαστού

Η χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού απομακρύνει τον καρκίνο καθώς και  υγιή ιστό γύρω από αυτόν. Η επέμβαση διατήρησης του μαστού είναι επίσης γνωστή ως συντηρητική χειρουργική επέμβαση, ογκεκτομή, μερική μαστεκτομή, τεταρτεκτομή και τμηματική μαστεκτομή.

Επέμβαση μαστεκτομής

Η μαστεκτομή είναι η αφαίρεση ολόκληρου του μαστού και όλων των ιστών που τον περιβάλουν. Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις μαστεκτομής, ανάλογα με το πόσο επιπλέον  ιστός αφαιρείται.

Οι παρακάτω είναι διαφορετικοί τύποι μαστεκτομής:

– Απλή μαστεκτομή περιλαμβάνει αφαίρεση ολόκληρου του μαστού, αλλά δεν απομακρύνει λεμφαδένες ή μυϊκό ιστό.

– Διπλή μαστεκτομή είναι όταν αφαιρούνται δύο στήθη.

– Μαστεκτομή με διατήρηση του δέρματος που βρίσκεται πάνω από το στήθος. Η χειρουργική αποκατάσταση του μαστού συνήθως προγραμματίζεται αμέσως μετά τη μαστεκτομή.

– Μαστεκτομή με διατήρηση τυο δέρματος του μαστού και της θηλής. Η αποκατάσταση του μαστού ακολουθεί αμέσως μετά τη μαστεκτομή.

– Τροποποιημένο ριζική μαστεκτομή συνδυάζει την  απλή μαστεκτομή με την αφαίρεση των λεμφαδένων που βρίσκονται στη μασχάλη.

– Ριζική μαστεκτομή, περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του μαστού, των λεμφαδένων και των θωρακικών μυών κάτω από το στήθος.


 

ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

 

mastos-25-15

Επικουρική θεραπεία του καρκίνου του μαστού: Ακτινοθεραπεία

Οι υψηλής ενέργειας ακτίνες της εντοπισμένης ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν στοχευμένα καρκινικά κύτταρα. 

Η ακτινοβολία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του μαστού, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για την ευρεία αντιμετώπιση του καρκίνου. Υπάρχουν δύο τρόποι εφαρμογής  ακτινοθεραπείας.

Εξωτερική ακτινοβολία

Μια δέσμη ακτινοβολίας εστιάζεται πάνω από την περιοχή από εξωτερικό μηχάνημα. Η θεραπεία χορηγείται συνήθως πέντε ημέρες την εβδομάδα για πέντε έως έξι εβδομάδες.

Βραχυθεραπεία

Αυτή η μορφή ακτινοβολεί σφαιρίδια που εμφυτεύονται στην περιοχή δίπλα από τον καρκίνο.


 

 

ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

mastos-25-16

Επικουρική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού: Χημειοθεραπεία

Τα φάρμακα της χημειοθεραπείας δίνονται για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. 

Μπορεί να χορηγηθεί με βραδεία ενδοφλέβια έγχυση, με  χάπι, ή με μία σύντομη ενδοφλέβια ένεση, ανάλογα με το φάρμακο. 

Οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, ναυτία, κόπωση, και απώλεια μαλλιών.

Συνήθως, τα φάρμακα της χημειοθεραπείας δίδονται σε κύκλους σε ορισμένα  χρονικά διαστήματα, μετά από κάθε αγωγή ακολουθεί μια περίοδος ανάπαυσης. Το μήκος του κύκλου και τα διαστήματα ηρεμίας διαφέρουν από φάρμακο σε φάρμακο.

επικουρική χημειοθεραπεία

Αν έχουν αφαιρεθεί όλα τα ορατά καρκινικά κύτταρα, υπάρχει η πιθανότητα μερικά καρκινικά κύτταρα να έχουν μείνει πίσω. Η επικουρική χημειοθεραπεία δίνεται για να διασφαλιστεί ότι αυτές οι μικρές ποσότητες των κυττάρων σκοτώθηκαν. Δεδομένου ότι μερικές γυναίκες έχουν πολύ χαμηλό κίνδυνο υποτροπής ακόμη και χωρίς χημειοθεραπεία, δεν δίδεται σε όλες τις περιπτώσεις.

εισαγωγική χημειοθεραπεία

Η εισαγωγική χημειοθεραπεία δίνεται πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό μπορεί επίσης να μειώσει το μέγεθος του καρκίνου και να διενεργηθεί μια λιγότερο εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση σε ορισμένους ασθενείς.

Χημειοθεραπεία για τον προχωρημένο καρκίνο του μαστού

Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε απομακρυσμένες θέσεις στο σώμα. Στην περίπτωση αυτή, οι γιατροί θα καθορίσουν την πιο κατάλληλη θεραπεία.

Χημειοθεραπεία Παρενέργειες

Διαφορετικά φάρμακα προκαλούν διαφορετικές παρενέργειες. Ορισμένοι τύποι χημειοθεραπείας έχουν συγκεκριμένες παρενέργειες, αλλά η εμπειρία του κάθε ασθενούς είναι διαφορετική. Οι ακόλουθες είναι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας:

Κούραση

Πόνος (πονοκέφαλοι, πόνος στους μυς, πόνος στο στομάχι, και  πόνος από βλάβη των νεύρων)

Διάρροια

Ναυτία και έμετος

Δυσκοιλιότητα

Διαταραχές του αιμοποιητικού συστήματος

Αλλαγές στον τρόπο σκέψης και διαταραχές της μνήμης

Σεξουαλικά και αναπαραγωγικά θέματα

Απώλεια όρεξης

Απώλεια μαλλιών

Μόνιμη βλάβη στην καρδιά, πνεύμονες, συκώτι,νεφρά, αναπαραγωγικό σύστημα


 ΟΡΜΟΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

mastos-25-17

Καρκίνος του Μαστού – Ορμονική θεραπεία

Μερικά κύτταρα καρκίνου του μαστού ενεργοποιούνται από τις ορμόνες οιστρογόνων ή / και προγεστερόνης (ER- και PR-θετικός καρκίνους του μαστού).

Η ορμονική θεραπεία μπορεί να σταματήσει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη όγκων με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς εμποδίζοντας τα καρκινικά κύτταρα να παραλάβουν τις ορμόνες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν. 

Η ορμονική θεραπεία χορηγείται συνήθως μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά μπορεί επίσης να δοθεί για να μειωθεί η πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.


 ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

mastos-25-18

Στοχευμένες φαρμακευτικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού

Οι στοχευμένες θεραπείες είναι νεότερες θεραπείες για τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Οι στοχευμένες θεραπείες έχουν λιγότερες παρενέργειες από την παραδοσιακή χημειοθεραπεία, επειδή στοχεύουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα. Χρησιμοποιούνται συχνά σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία.

 

 

 

 


 ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ ΣΤΟ ΜΑΣΤΟ

 

mastos-25-19

Θεραπεία Καρκίνου του Μαστού

Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι κουραστική τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. 

Υπάρχουν πολλές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα που μπορεί να είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν οι ασθενείς.

 «Chemobrain» είναι ένας όρος που επινοήθηκε για να περιγράψει τις ψυχικές αλλαγές που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία.

Η θεραπεία μπορεί να κάνει δύσκολο για τον ασθενή να συμβαδίσει με τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και να κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται απομονωμένοι ή συγκλονισμένοι. 

Οι φίλοι και η οικογένεια μπορεί να είναι ανεκτίμητη πηγή στήριξης και βοήθειας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να ενταχθούν σε μια ομάδα υποστήριξης για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, αλλά και να διαδώσουν την ευαισθητοποίηση που πρέπει να υπάρχει για τον καρκίνο του μαστού.


 ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

 

mastos-25-20

Επανορθωτική Χειρουργική Μαστού

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να έχουν επανορθωτική χειρουργική επέμβαση στο στήθος τους, μετά την επέμβαση του καρκίνου του μαστού. 

Στην επανορθωτική επέμβαση χρησιμοποιούνται εμφυτεύματα ή ιστοί που λαμβάνονται από άλλα σημεία του σώματος. 

Οι διαδικασίες αυτές μπορούν να γίνουν κατά τη στιγμή της μαστεκτομής, ή μπορούν να πραγματοποιηθούν μήνες ή ακόμη και χρόνια αργότερα.

Εμφυτεύματα-προθέσεις

Ένας διατατήρας θα εισαχθεί, για μερικές εβδομάδες, για να τεντώσει το δέρμα και να επιτρέψει σε μια πρόθεση από γέλη σιλικόνης να εισαχθεί. Κάθε εβδομάδα που προηγείται της εισαγωγής του εμφυτεύματος, ο διαστολέας αυτός γεμίζει σε έναν επιθυμητό όγκο έως ότου ο ασθενής είναι ικανοποιημένος με το νέο μέγεθος του στήθους του.

Διαδικασία κρημνών

Τμήμα ιστού λαμβάνεται από την κοιλιά ή από άλλο σημεείο για να δημιουργήσει ένα είδος πρόθεσης για να ανακατασκευαστεί το στήθος. Ο ιστός είναι μερικές φορές διατηρείται επισυνάπτεται στην αρχική παροχή αίματος ή έχει αποσυνδεθεί και επανασυνδεθεί με μια παροχή αίματος κοντά στην νέα θέση. Η θηλή στη συνέχεια μπορεί να δημιουργηθεί με τατουάζ .Μια προσθετική θηλή είναι επίσης μια επιλογή που μπορεί να δημιουργηθεί.


 ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ

 

mastos-25-21

Εναλλακτική λύση για την Επανορθωτική Χειρουργική: Προσθετική

Μία πρόσθεση με  μορφή του μαστού, είναι μια εναλλακτική λύση στην επανορθωτική χειρουργική. Πρόκειται για μια πρόθεση που φοριέται μέσα από το στηθόδεσμο ή το μαγιό και βοηθάει στην εμφάνιση του στήθους. Οι προθέσεις μαστού συχνά καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

 

 


ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ

 

mastos-25-22

Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών καθώς και γυναίκες με στενούς συγγενείς, οι οποίοι νόσησαν από καρκίνο μαστού ή ωοθηκών  διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. 

Παρόλα αυτά, έως και στο 80% των γυναικών που εμφανίζουν καρκίνο του μαστού δεν υπάρχει κληρονομικότητα.

Η ύπαρξη όμως ορισμένων γενετικών μεταλλάξεων αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου του μαστού. 

Οι πιο συχνές από αυτές είναι στα γονίδια που είναι γνωστά ως BRCA1 και BRCA2. Οι γυναίκες που κληρονομούν τις μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια έχουν έως και 80% πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.


ΓΟΝΙΔΙΑΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

 

mastos-25-2

Ο γονιδιακός καρκίνος του μαστού (BRCA)

Αρκετές εξετάσεις  είναι πλέον διαθέσιμες για να ανιχνεύσουν για το γονίδιο του καρκίνου του μαστού (BRCA). 

Με μια εξέταση αίματος μπορεί να διαγνωσθεί η ύπαρξη  μεταλλάξεων του DNA στα BRCA1 και BRCA2. 

Οι γυναίκες που έχουν κληρονομήσει μεταλλάξεις έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. 

Η εξέταση των ογκογονιδίων BRCA συνήθως συνιστάται μόνο σε άτομα που μπορεί να έχουν κληρονομήσει τη μετάλλαξη. 

Μπορεί να είναι υποψήφιος για τη δοκιμή γονιδίου BRCA αν έχετε τα εξής:

  • Προσωπικές ιστορικό καρκίνου του μαστού
  • Ατομικό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού σε γονείς, αδέλφια, ή / και τα παιδιά
  • Ένας άνδρας με  καρκίνο του μαστού
  • Ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο και στους μαστούς και στις ωοθήκες
  • Ένα μέλος της οικογένειας με καρκίνο και στους 2 μαστούς
  • Δύο ή περισσότερες συγγενείς με καρκίνο των ωοθηκών
  • Μια συγγενής με γνωστή BRCA1 ή BRCA2 μετάλλαξη
  • Ασκενάζι εβραϊκής καταγωγής με έναν στενό συγγενή με καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

mastos-25-23

Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού

Οι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν την έλλειψη άσκησης, την κατανάλωση περισσότερων από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα, και το υπερβολικό βάρος. 

Η πρόληψη του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει επίσης την αποφυγή έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες, σε χημικές ουσίες. 

Η θεραπεία  ορμονικής υποκατάστασης  και τα αντισυλληπτικά μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο. 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος υποτροπής σε γυναίκες που έχουν προσβληθεί από  καρκίνο του μαστού.

Η προληπτική επέμβαση (προφυλακτική μαστεκτομή) μπορεί επίσης να αποτρέψει τον καρκίνο του μαστού. 

Οι γυναίκες με μεταλλάξεις ογκογονιδίων μπορούν να επιλέξουν την άμφω προληπτική μαστεκτομή ούτως ώστε να μειωθεί ο αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.


ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

 

mastos-25-1

Έρευνα για τον Καρκίνου του Μαστού

Η επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τις παθήσεις του μαστού, συνεχίζει  να μελετά, να ερευνά και να βρίσκει  πιο αποτελεσματικές και καλύτερα ανεκτά θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού. Ξέρουμε αρκετά, αλλά υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να μάθουμε!

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ – MD Γενικός χειρουργός
Site : www.tsirigotakis.com

Επικοινωνήστε μαζί μας για να έχετε ολοκληρωμένη θεραπεία στο πρόβλημα της υγείας σας, εσείς και η οικογένεια σας.

– Σας καλωσορίζουμε στο διαδικτυακό μας τόπο: www.tsirigotakis.gr

– Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Youtube:
http://www.youtube.com/channel/UCtPeYa8asagK4PrzH_3FB1A

– Κάντε LIKE στη σελίδα μας … http://www.facebook.com/StavrosTsirigotakis.1general.surge…

]]>
https://www.tsirigotakis.gr/syneidhtopoihsh-tou-karkinou-tou-mastou/feed/ 0
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ MD: Κύστη Κόκυγγα & Κήλες κοιλιακού τοιχώματος (Ελεύθερος Τύπος) https://www.tsirigotakis.gr/%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%83-%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%b3%cf%89%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%83-md-%ce%ba%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%ba%cf%8c%ce%ba%cf%85%ce%b3%ce%b3%ce%b1/ https://www.tsirigotakis.gr/%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%83-%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%b3%cf%89%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%83-md-%ce%ba%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%ba%cf%8c%ce%ba%cf%85%ce%b3%ce%b3%ce%b1/#respond Wed, 26 Oct 2016 07:48:35 +0000 http://tsirigotakis.com/?p=3096 Ύψιστη προτεραιότητα για τον χειρουργό Σταύρο Τσιριγωτάκη, είναι να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με κάθε ασθενή.

Μέσα από την εκπαίδευση του ασθενή και με ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές αλλά και τα πλεονεκτήματα και τα πραγματικά αποτελέσματα της κάθε χειρουργικής επέμβασης και θεραπείας,ο χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης προσπαθεί να κάνει τον κάθε ασθενή,ενεργό εταίρο στη θεραπεία του.

]]>
https://www.tsirigotakis.gr/%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%83-%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%b3%cf%89%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%b7%cf%83-md-%ce%ba%cf%8d%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%ba%cf%8c%ce%ba%cf%85%ce%b3%ce%b3%ce%b1/feed/ 0
Η πραγματική ιστορία της Μαίρης Τακτικού https://www.tsirigotakis.gr/%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9/ https://www.tsirigotakis.gr/%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9/#respond Wed, 26 Oct 2016 07:44:37 +0000 http://tsirigotakis.com/?p=3093 Ύψιστη προτεραιότητα για τον χειρουργό Σταύρο Τσιριγωτάκη, είναι να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με κάθε ασθενή.

Δείτε την Πραγματική ιστορία της Μαίρης Τακτικού

 

 

]]>
https://www.tsirigotakis.gr/%ce%b7-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b7%cf%82-%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9/feed/ 0
O Χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης μιλά στον ALPHA 989 https://www.tsirigotakis.gr/o-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%b3%cf%89%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb/ https://www.tsirigotakis.gr/o-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%b3%cf%89%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb/#respond Wed, 26 Oct 2016 07:36:57 +0000 http://tsirigotakis.com/?p=3089 O Χειρουργός Σταύρος Τσιριγωτάκης μιλά στον ALPHA 989 για το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαστολογίας & τις παθήσεις του μαστού.

Δείτε το Βίντεο:

 

]]>
https://www.tsirigotakis.gr/o-%cf%87%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%81%ce%b9%ce%b3%cf%89%cf%84%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb/feed/ 0
Χίος: Επιστημονική διημερίδα και δωρεάν προληπτική εξέταση γυναικών https://www.tsirigotakis.gr/%cf%87%ce%af%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%b5/ https://www.tsirigotakis.gr/%cf%87%ce%af%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%b5/#respond Thu, 14 Jul 2016 14:32:21 +0000 http://tsirigotakis.com/?p=2305 Συμμετοχή σε επιστημονική διημερίδα στη Χίο, με ομιλία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και δωρεάν προληπτική εξέταση γυναικών του νησιού με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας

67 γυναίκες συμμετείχαν μόνο το πρωί στη διαδικασία δωρεάν μαστογραφιών, που προσέφερε η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, στο Ομήρειο.

Προηγήθηκε ενημέρωση χθες το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση.

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Εταιρείας, Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, Γυναικολόγος – Μαστολόγος, στόχος της εταιρείας είναι η πρόληψη, αφού σήμερα 10-12% των γυναικών προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού, ενώ προέβλεψε ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί λόγω της κρίσης.

Ο παράγοντας άγχος και ανασφάλεια είναι καθοριστικός για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού και αυτό θα φανεί την επόμενη δεκαετία. Μαζί της μας μίλησαν και οι γιατροί Σταύρος Τσιριγωτάκης Γενικός Χειρουργός και Γιώργος Κόκκαλης Πλαστικός Χειρουργός, ενώ κυρίες που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις δήλωσαν ενθουσιασμένες από τη διαδικασία, αλλά και απογοητευμένες από την έλλειψη διάθεσης από πλευράς των γυναικών για ενημέρωση.

]]>
https://www.tsirigotakis.gr/%cf%87%ce%af%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b4%ce%b9%ce%b7%ce%bc%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%b4%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%b5/feed/ 0