Χειρουργική Θυρεοειδούς

Αυτή η ιστοσελίδα έχει ως στόχο να σας παρέχει πλήρη και έγκυρη ενημέρωση σχετικά με τη χειρουργική θεραπεία του θυρεοειδούς. Είμαι πιστοποιημένος χειρουργός ενδοκρινών αδένων, έχω εκπαιδευτεί από τον καθ. Γ. Καπελάκη στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο και είμαι τακτικό μέλος της Ελληνικής  Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων, του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών και της BAETS(British Association of Endocrine and Thyroid Surgeons). Νοιώθω μεγάλη υπερηφάνεια ενημερώνοντας την ιστοσελίδα μου,  ώστε να μπορείτε να έχετε πλήρη ενημέρωση για την πρόοδο στην χειρουργική του θυρεοειδούς.

Η χειρουργική του θυρεοειδούς θεωρητικά μπορεί να γίνει από όλους τους γενικούς χειρουργούς. Είναι όμως απαιτητική χειρουργική και όταν γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό, πέραν του μεγέθους της τομής το οποίο είναι σημαντικό αφού θα το έχει κάποιος για όλη του τη ζωή και μάλιστα σε εμφανές σημείο, έχει και πολύ λιγότερες πιθανές επιπλοκές. Αυτό συμβαίνει γιατί ο θυρεοειδής έρχεται σε επαφή με το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία και τους παραθυρεοειδείς αδένες.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από ιατρικές συμβουλές. Μια ομάδα Αυστραλών χειρουργών αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν εσφαλμένες  ή ψευδείς πληροφορίες σε μια συχνότητα 30%, αυτό αναδεικνύει πόσο σημαντικό είναι για εσάς τους ασθενείς να ζητάτε συμβουλές πάντα, από τους ειδικούς. Η διαδεδομένη αντίληψη της ιατρικής του διαδικτύου δεν αποτελεί υποκατάστατο της απ’ευθείας και ‘’πρόσωπο με πρόσωπο’’ εξέτασης και ενημέρωσης από τον γιατρό. Δεν πρέπει να ντρεπόσαστε ή να ερχόσαστε σε δύσκολη θέση, αλλά να ρωτάτε το γιατρό σας για οτιδήποτε σας απασχολεί και να ενημερώνεστε για τις πιθανές επιπλοκές και τους κινδύνους του χειρουργείου.  Η έρευνα έχει αποδείξει ότι η εμπειρία του χειρουργού παίζει μεγάλο ρόλο για μια ασφαλή και επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή.

ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ, ΚΑΛΕΣΤΕ ΤΩΡΑ 21046197335

ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΩ!

Οι περισσότεροι χειρουργοί δεχόμαστε με ικανοποίηση τις ερωτήσεις σας αφού γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουμε για το όφελος μας, αλλά για το δικό σας καλό και επίσης θεωρούμε προνόμιο μας το να ασχολούμαστε με αυτές τις παθήσεις. Ένας έμπειρος χειρουργός δεν αναφέρει υπερβολές για την εμπειρία και τις επιτυχίες του ούτε αναφέρεται προσβλητικά σε άλλους χειρουργούς ή γιατρούς.

Μεσαίωνας, εικόνα μεγάλης βρογχοκήλης στη Βίβλο, Ψαλμός 52.

Το 1880 ο Kocher πραγματοποιεί θυρεοειδεκτομές και έχει μια σειρά με 2000 περιστατικά και θνητότητα 13%, μέσα σε 3 χρόνια η θνητότητα που έχει φτάνει στο 1%, διαπιστώνει τον υποθυρεοειδισμό μετά θυρεοειδεκτομή και συστήνει μισό θυρεοειδή προβάτου τηγανισμένο και σταφίδες μία φορά την εβδομάδα. Η σύγχρονη θεραπεία του υποθυρεοειδισμού έχει γεννηθεί,  του απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής το 1909.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ

Το 2700π.Χ. έως την εποχή των Φαραώ στην Αίγυπτο χρησιμοποιούν σφουγγάρι και καμμένα φύκια για την θεραπεία της βρογχοκήλης(διόγκωση του θυρεοειδή αδένα).

Στο βιβλίο του «De Glandulis», ο Ιπποκράτης (460-337 π.Χ.) γράφει όσον αφορά τους αδένες: «……όταν οι αδένες του λαιμού αρρωσταίνουν οι ίδιοι, γίνονται φυματιώδεις και παράγουν βρογχοκήλη (struma)».

Το 15μ.Χ. ο Κέλσιος περιγράφει τον ‘’όγκο λαιμού’’(bronchoceole) και ο Πλίνιος αναφέρει επιδημίες βρογχοκήλης στις Άλπεις.

Το 150μ.Χ. ο Γαληνός προτείνει το κάψιμο σφουγγαριών για τη θεραπεία της βρογχοκήλης.

Ο Αλι-Ιμπν-Αμπας είναι ο πρώτος που συζητάει τη χειρουργική επέμβαση σαν θεραπεία της βρογχοκήλης το 990μ.Χ.

Το 1821-1835 ανακαλύπτουν ιώδιο στα καμμένα φύκια και το συστήνουν στη θεραπεία της βρογχοκήλης, Prout και αργότερα ο Ιρλανδός Graves.

Το 1840 ο Basedow περιγράφει την ενότητα του εξόφθαλμου της βρογχοκήλης και αυτή παίρνει το όνομα του.

Το 1880 ο Γερμανός Ludwig Pen πραγματοποιεί την πρώτη  θυρεοειδεκτομή για βρογχοκήλη με εξόφθαλμο.

Είναι δύσκολο να πω αν έχετε κάποια θυρεοειδοπάθεια. Μπορεί να αισθάνεστε εξάντληση και κούραση.» Μπορεί να παίρνετε βάρος,  ή να έχετε τριχόπτωση. Άλλοι μπορεί να αισθάνεστε  ανήσυχοι, ή να ιδρώνετε πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. Όλα αυτά είναι κοινά συμπτώματα των διαταραχών του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει πολλές διεργασίες μέσα στον οργανισμό, και οι γυναίκες είναι πολύ πιθανό να έχετε διαταραχές που επηρεάζονται από τη λειτουργία του αδένα. Η διάγνωση και θεραπεία αυτών των καταστάσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη υγεία και την πρόληψη των μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ

Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται μπροστά από το λαιμό. Έχει δεξιά και αριστερά από ένα λοβό που του προσδίδουν το σχήμα πεταλούδας. Οι ορμόνες που παράγονται από αυτόν τον αδένα ελέγχουν ολόκληρο το μεταβολισμό του οργανισμού. Διαταραχές που επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί είτε να επιταχύνουν είτε να επιβραδύνουν τις μεταβολικές λειτουργίες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα ευρύ φάσμα παθήσεων.

Διαβάστε περισσότερα για τις παθήσεις θυρεοειδούς και των ενδοκρινών αδένων