Γενική Χειρουργική

Γενική Χειρουργική - Σταύρος Τσιριγωτάκης

Γενικός Χειρουργός είναι ο εξειδικευμένος γιατρός, που η ειδικότητα του ξεχωρίζει και είναι  η ‘’αιχμή του δόρατος’’ των ειδικοτήτων της ιατρικής. Είναι ο γιατρός εκείνος που τα εφόδια του έχουν σαν κεντρικό πυρήνα τη γνώση της ανατομίας, της φυσιολογίας, του μεταβολισμού, της παθολογίας, της ανοσολογίας, της ογκολογίας, της διατροφής, της εντατικής θεραπείας, της ακτινολογίας και αναμφίβολα βέβαια την επιστημονική τέχνη που απαιτείται για τη διενέργεια των χειρουργικών επεμβάσεων.

Εμείς οι γενικοί χειρουργοί παρά τον όρο ‘’γενικοί’’ έχουμε εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία που σχετίζονται με τη διάγνωση, την προεγχειρητική προετοιμασία του ασθενή, την γνώση και την τέχνη για τη διενέργεια συγκεκριμένων επεμβάσεων, την μετεγχειρητική παρακολούθηση του ασθενή, αλλά και τη διαχείριση των ενδεχομένων επιπλοκών, σε 8 συγκεκριμένες κατηγορίες παθήσεων:

  • Θυρεοειδούς, παραθυρεοειδών αδένων, επινεφριδίων, παγκρέατος
  • Παθήσεων μαστού(καρκίνος μαστού και καλοήθων παθήσεων μαστού)
  • Πεπτικού-πρωκτού
  • Κοιλιάς και περιεχομένου αυτής
  • Αγγειακού συστήματος, εξαιρουμένων ενδοκρανιακών αγγείων και καρδιάς
  • Χειρουργικής ογκολογίας
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση του τραύματος. Η ευθύνη για όλες τις φάσεις της περίθαλψης των τραυματιών είναι ένα βασικό συστατικό της γενικής χειρουργικής.
  • Ολοκληρωμένη φροντίδα των βαρέως πασχόντων ασθενών με υποκείμενες χειρουργικές παθήσεις, στη μονάδα εντατικής θεραπείας, και μονάδα εγκαυμάτων

 

Η γενική χειρουργική συνεχίζει να επανεφευρίσκει τον εαυτό της, προς όφελος του χειρουργικού ασθενούς. Λόγω της σημερινής υψηλής και προηγμένης τεχνολογίας, πολλές από τις  χειρουργικές επεμβάσεις που διενεργούσαμε στο παρελθόν, όπως μείζονες χειρουργικές επέμβασεις κοιλίας, ριζικές μαστεκτομές κ.ά. τις έχουμε πλέον αντικαταστήσει  με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που μειώνουν τον πόνο, επιταχύνουν την ανάρρωση, βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής σας αλλά και αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης ιδίως στους ογκολογικούς ασθενείς. Η έρευνα σε αρκετούς τομείς, όπως της ανοσολογία και της γενετικής, έχει αλλάξει τις επιλογές θεραπείας ειδικά για μεμονωμένους ασθενείς, ανοίγοντας τις πόρτες για την καλύτερη κατανόηση των αιτιών της νόσου και την εξέλιξη της.

 

Στο σημερινό περιβάλλον της εξειδίκευσης και της ξεχωριστής ειδικότητας, η αξία του γενικού χειρουργού για τον ασθενή, τους οικογενειακούς γιατρούς, αλλά και για τα σχέδια της δημόσιας υγείας αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο. Η γενική χειρουργική είναι μια ειδικότητα ευρεία αλλά συχνά πολύ εξειδικευμένη, σε όλους τους κλάδους της χειρουργικής αλλά και της ιατρικής. Μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας του ο γενικός χειρουργός, έχει τα προσόντα για να διαχειριστεί μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων, από γαστρεντερικά προβλήματα, ενδοκρινικά, από κρίσεις υπέρτασης σε ρήξη ανευρυσμάτων, ογκολογικά κ.ά. Ο ασθενής πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν σύνολο και όχι σαν πάθηση. Δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που παράλληλα με το χειρουργικό τους πρόβλημα έχουν και συνοδές παθήσεις, έτσι λοιπόν η κατάρτισή του γενικού χειρουργού του επιτρέπει να είναι το καλύτερο πρόσωπο για να διαχειριστεί ασθενείς που χρειάζονται φροντίδα πολλαπλών συστημάτων και συχνά καλείται να αντιμετωπίσει σύνθετα ιατρικά και ηθικά ζητήματα.

 

Ο γενικούς χειρουργός συχνά είναι το πρότυπο της χειρουργικής φροντίδας σε ένα νοσοκομείο. Όταν οι ασθενείς παραπέμπονται για προηγμένη ιατρική επέμβαση, οι γενικοί χειρουργοί είμαστε συνήθως τα μόνα μέλη του ιατρικού προσωπικού που είμαστε εξοικειωμένοι με τη διαδικασία που πρόκειται να εκτελεστεί ή με τη διαχείριση που απαιτείται.

 

Και, φυσικά, οι γενικοί χειρουργοί διενεργούμε επεμβάσεις που σώζουν ζωές κάθε μέρα, όπως σκωληκοειδεκτομή, σπληνεκτομή, ή ογκολογικές επεμβάσεις(χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο) κ.ά.

 

Βλέπω τη χαρά στο πρόσωπό της ασθενούς μου όταν της πω ότι η βλάβη του μαστού της είναι καλοήθης, ή πόσο υποφέρει όταν της εξηγώ τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει και της συμπαραστέκομαι σε περίπτωση που είναι κακοήθης. Δεν υπάρχουν δύο μέρες που να είναι ίδιες. Κάθε μέρα είναι μια διαφορετική περιπέτεια,  δοκιμάζονται η εμπιστοσύνη μου, οι δεξιότητες και οι γνώσεις μου. 

 

Γενικά οι χειρουργοί είναι πολύτιμοι όχι μόνο στα μάτια των ασθενών, αλλά και για τους παρόχους της υγειονομικής περίθαλψης.

 

Το σπουδαίο επίτευγμα της ιατρικής των τελευταίων χρόνων, από το οποίο ωφελείται αποκλειστικά ο ασθενής μας, είναι η πολυεπιστημονική προσέγγιση της πάθησης και η εξατομίκευση της θεραπείας. Για παράδειγμα αναφέρω το εξής, μπορεί δύο διαφορετικές ασθενείς να έχουν την ίδια ηλικία, ίδιο τύπο καρκίνο του μαστού και ίδιο στάδιο, αλλά η θεραπεία που θα εφαρμόσουμε να διαφέρει, από τη μία στην άλλη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ασθενή αφού εξατομικεύεται η θεραπεία της με μοναδικό στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αυτό απαιτεί, βέβαια, τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων, απαιτεί όμως και την ύπαρξη ενός θεραπευτή που καθοδηγεί όλη αυτή τη διαδικασία. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να είναι άλλος από τον χειρουργό, αυτός είναι ο γιατρός που θα αποφασίσει, θα σχεδιάσει ολόκληρη την επέμβαση, θα χειρουργήσει και θα συναποφασίσει με την ομάδα του την  θεραπευτική προσέγγιση γενικότερα, αυτός είναι ο ‘’μαέστρος’’ της ορχήστρας, αυτός είναι ο ‘’καπετάνιος’’ σε αυτό το πλοίο για αυτό το ταξίδι.